Mar
10
2015

Helvetes förbannade jävla skiiiit!

Nämen – vad nu då? Vad är nu detta? Ja ja! Ta det nu lugnt! Det är inget raseriutbrott i skriftlig form. Bara en lämplig rubrik till mina funderingar här om kraftuttryck och hur olika vi kan vara i hur vi förhåller oss till dem.

Jag växte upp i ett hem där svordomar var helt och hållet tabu. ”Svärord” hette det där i Västerbotten där jag gick mina första år i skolan. Under en ganska skyddad uppväxt var det nog först där i skolan som jag konfronterades med svärord av olika slag. Mina föräldrar var väldigt övertygande i sin argumentation om hur språket blir ovårdat och dåligt om man använder svordomar. Ett vårdat, bra och uttrycksfullt språk klarar sig utan svordomar, förmanade de. Dessutom fanns ju syndstämpeln där, som ju spelade roll i den kristna fostran jag och mina bröder fick. Och det där satte sin prägel. Jag har gått igenom livet så här långt utan att använda svordomar. Åtminstone de grövre.

Men ibland har jag undrat. Skulle det ha varit bättre för den mentala hälsan att ladda ur då och då med en lång rad svavelosande svärord? Kanske. Det är ju ett enkelt sätt att uttrycka ilska eller andra starka känslor att ta till svordomar. Men det är inget måste. Jag är en lugn och ganska timid person som väldigt sällan brusar upp och sällan tar till stora ord. Och jag tror inte att det beror på avsaknaden av kraftuttryck i mitt språk. Det har nog mer att göra med min personlighet som till största delen kommer ur generna. Ibland har jag önskat att jag hade lite mer temperament. För att lättare släppa ut aggressioner. En ventil. Men för det måste man inte ta till svordomar. Och det har ju faktiskt gått rätt bra ändå, tror jag. Med eller utan svordomar skulle jag nog vara ungefär samma person, bara ordvalet skulle vara annorlunda. Eller vad tror du?

2 Responses to “Helvetes förbannade jävla skiiiit!”

  1. Hej Hans! Jag har också vuxit upp i ett hem där svordomar ALDRIG förekom. Och jag håller med dig om att man kan använda andra kraftuttryck; att svordomar egentligen förfular språket. Ett svärord är inget som man ska kasta ur sig bara så där, utan att tänka sig för. Men ibland är det skönt att få avreagera sig med en rejäl svordomsramsa – man mår faktiskt lite bättre efteråt. Kan varmt rekommendera den ramsa som du har i rubriken… :)

  2. Tack för rådet Gunilla! Jag får nog lägga upp en träningsplan för det.

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu