Jan
27
2021

Vadå, skulle jag ha ADHD?

20160703_191034 - kopia

ADHD jag? Nä nä inte jag! Jag som alltid varit en lugn, stillsam och till och med tystlåten person. Sådan har jag nog alltid varit. Men om man tar bort H:et som står för hyperaktivitet. Då blir det ADD. Kan det stämma på mig?

Utifrån detta har jag också börjat fundera. Jag kan se tillbaka på ett brokigt liv som har inneburit många tvära kast. Min yrkeskarriär har inte varit särskilt rak. Jag har hunnit med att bo på många ställen och i många olika boendeformer. Jag bor för tillfället i Skåne, en del av landet jag tidigare trodde att jag aldrig skulle komma att bosätta mig. Mina två bröder som har samma bakgrund som jag har kunnat leva mycket mer stabilt vad gäller både jobb, boende och äktenskap. Jag har haft mer än min beskärda del av motgångar i livet kan jag tycka. Men det skulle kunna bero på dåliga beslut orsakade av svårigheter att styra impulser. Därför har jag nu börjat googla och läsa på om ADHD och ADD. Bästa informationen har jag hittat på www.1177.se  ADHD är huvuddiagnos, där ADD är en variation av ADHD. På 1177:s hemsida beskrivs en rad kännetecken för ADHD eller ADD.

Koncentrationssvårigheter är vanligt hos de flesta med ADHD. Jag kan inte påstå att jag har haft koncentrationssvårigheter i högre grad än de flesta. Så det kännetecknet stryker jag.

Det har alltid varit lång startsträcka för att komma igång med saker. Stämmer bra!

Att ha många tankar och idéer i huvudet på samma gång och svårt att komma igång med saker. Stämmer bra även det!

Att ha rörigt omkring mig. Stämmer utan tvekan! Pappershögarna på mitt skrivbord är nästan alltid i olag. Hobbyrummet är alltid ett obeskrivligt kaos.

Att ha svårt att följa långa instruktioner. Stämmer, det har jag haft emellanåt. Men då har jag satt det i samband med överansträngningssyndrom som jag åkte dit på för några år sedan. Eller var det i själva verket bara ADHD hela tiden?

Att ha svårt att passa tider. Det stämmer också. Visst, jag har missat ett och annat möte. Men värst är till exempel att komma ihåg att ställa ut säcken med mjukplast på kvällen innan den på givet datum ska hämtas av sophämtningen. Det verkar vara ett nästan omöjligt företag. Nu senast har jag fått beställa en ny hämtningsdag fyra gånger efter att gång på gång ha missat att ställa ut säcken vid soptunnorna.

Att glömma eller tappa bort saker. Kan stämma. Kanske inget stort problem, men jag är ju inte särskilt ordningsam, så nog händer det att saker tappas bort.

Även när det räknas upp saker som bara ibland förekommer känner jag igen mig:

Att göra saker utan att tänka mig för. Jo, det händer ibland att jag har svårt att styra impulser. Jo, faktiskt!

Att ha stort behov av att röra på sig och känna en inre oro. Det senare finns ofta där, en inre oro. Det är mycket som rör sig i huvudet.

Andra HD-kännetecken som räknas upp kan jag inte skriva under på. Sömnsvårigheter nämns, men jag har tvärtom alltid kunnat sova bra. Svårigheter att styra humöret räknas också upp. Det gäller ju inte heller i mitt fall.  Jag har, trots allt som rör sig i huvudet, utåt alltid har varit lugn, tystlåten och stillsam.

En annan diagnos som ibland kan förekomma tillsammans med ADHD är ”Developmental Coordination Disorder” som beskriver vissa problem med koordinationsförmågan. Jag hade stora problem att klara lagsporter som till exempel fotboll när jag växte upp. Alltid den siste när två lagledare valde lag. När jag idag ska träna framför någon gruppledare , till exempel inför Sofia Åhman på TV, hamnar jag lätt i passgång om jag till exempel ska löpa eller hoppa på stället. Och jag är hopplöst obildbar när det gäller pardans.

Så jag känner trots allt igen mig i väldigt mycket av de kännetecken som räknas upp om ADHD eller i mitt fall mer troligt ADD. Mycket stämmer, förutom ”hyperaktivitet.”

De upplevda svårigheterna ska ha upplevts under lång tid enligt 1177. Ja, när jag nu tittar tillbaka på ett snart 70-årigt liv kan jag se att detta har påverkat en hel del av mitt liv. Svårigheterna ska också ha gett stora svårigheter i vardagen. För mig kanske inte stora problem ändå. Eller kanske livet skulle ha varit mycket lättare utan allt det här? Jag har ju inget parallellt liv att jämföra med, så jag kan inte veta. Svårigheterna ska inte kunna förklaras bättre med en annan orsak. I vissa fall kan jag se hur mitt utmattningssyndrom har påverkat mig mycket. Men i en del avseenden var det kanske en kombination av överansträngning och ADD. Eller vara allt bara ADD? Jag vet inte.

Varför kom jag fram till att undersöka det här? Jag har aldrig förr tänkt tanken eftersom jag inte har tänkt mig kunna passa in i ADHD-mallen, som brukar avse en ljudlig, stökig och utåtagerande person. Men en mig närstående person berättade hur hen mötte en ny kollega som beskrev sig själv och sina egenskaper inför ett samarbete. Den andra personen kände igen sig i mycket av vad den andra berättade, och förklarade detta. ”Jaha, har du också ADHD? För det har jag.” Det här hade hen aldrig förr tänkt på, men insåg vid eftertanke att det kunde förklara både ett och annat av tvära kast och drastiska beslut i det förgångna.

Det sägs att ADHD-problem oftast minskar ju äldre man blir. Att jag kan känna igen mig i beskrivningen innebär inte att jag idag, när jag nästa gång kommer att fylla 70, har några stora problem. Det där med oordning i högre eller lägre grad på skrivbordet eller i garaget är definitivt kvar. Likaså det där hopplösa att kunna komma ihåg att ställa ut mjukplastsäcken för hämtning. Att en massa tankar hela tiden snurrar i huvudet är också verklighet. Men det har jag alltid varit van vid. Det var nog värre förr. Och det har nog gått i vågor tror jag.

Frågan för mig är: Ska jag försöka få till en utredning hos vården nu när jag har fått den här insikten? Kommer de att ta mig på allvar? Kan de hjälpa mig på något sätt om de kan fastställa en diagnos? Jag kanske har bäst hjälp av att bara vara medveten om detta. Jag kan förstå mig själv bättre och därmed försöka parera inför problem. Medicin finns, men den är kanske mer för de yngre som är stökiga och har stora koncentrationssvårigheter.

Jag ska nog ställa frågan i alla fall. Så får vi se vad som händer.

 

 

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu