Nov
11
2020

Kan vi få glömma Donald Trump nu?

Som det ser ut nu, i mitten av november när det skrivs, kommer USA:s nästa president bli Joe Biden. Han har fått så stor majoritet av elektorer att det inte är någon tvekan om vem som vunnit presidentvalet, om delstaternas valmyndigheter har räknat rätt. Och det menar de flesta att allt gått rätt till. Med undantag av Donald Trump och en stor del av hans anhängare som påstår att Trump har bestulits på valsegern genom valfusk från Bidens demokratiska valarbetare.

stars & stripes - kopia

Även om vi bor i en annan del av världen, i en utkant av Europa, är vi vare sig vi vill det eller inte väldigt beroende av den politik som förs i den största och starkaste ekonomiska och militära makten i världen. Så har det varit så länge jag minns och så kommer det nog att fortsätta inom överskådlig tid. Därför känns det som en stor lättnad att den mer balanserade – och mer civiliserade – av de två presidentkandidaterna blev valets vinnare.

Kommer vi att slippa Donald Trump nu? Den Donald Trump som varit mer kontroversiell i många avseenden än någon annan president i modern tid i USA. Hans sätt att bara uttrycka sig i korta meningar med slagord. Hans isolationistiska och nationalistiska principer som ledde till uppsagda frihandelsavtalen med både Europa och Kina. Hans påståenden om sakliga neutrala nyheter som klassades som ”Fake News”. Ett av Trumps värsta bottennapp var hans öppna hån mot en journalist som hade cerebral pares. Hans osmakliga självförhärligande. Hans oförmåga att hålla sig till sanningen. Det finns så mycket mer att räkna upp, men detta räcker.

Nu efter valet har Donald Trump betett sig som en dålig förlorare. Han påstår, mot bättre vetande, att han har blivit bestulen på valsegern, att det har förekommit omfattande valfusk som har gett Joe Biden den klara valsegern. Patetiskt, barnsligt och uppenbart korkat. Ska vi bara ha överseende med honom och hoppas att han försvinner ut med detta dåliga eftermäle?

Jag tror dessvärre att Donald Trump kommer att göra allt för att även fortsatt vara i centrum för uppmärksamheten. Han har nog en plan med sina upprepade påståenden om valfusk, som han med medveten strategi fått en stor del av sina anhängare att tro på. De allra mest inbitna Trump-fansen kommer att fortsätta att tro på detta, oberoende av hur övertygande bevis som kommer att framläggas om motsatsen. Det är bara ”Fake News”! Trump har ju sitt sätt att trumma in sina lögnaktiga budskap som sanningar. Och det värsta av allt är att han blir trodd av kärnan av sina efterföljare.

En stor del av Donald Trumps väljare som fortsätter att stödja honom, är nog ganska harmlösa. Men det finns en del formationer på högerkanten som man behöver se upp med. ”Proud Boys” är en våldsbejakande grupp vita, mest unga och arga män. Många av dem har vapen. Proud Boys bara växer. En annan militant grupp heter ”Oath Keepers”. I deras medlemsregister finns mer än 25 000 medlemmar varav två tredjedelar utgörs av poliser, militärer och militärveteraner. Båda dessa grupper är uttalade anhängare till Donald Trump. Och han uppmuntrar och försvarar deras existens.

I en av valdebatterna med Joe Biden ombads Donald Trump att ta avstånd från Vit makt-grupperingar, sade han istället: ”Proud Boys! Stand back and be ready!” Han vände sig direkt till Proud Boys med uppmuntran och för att skapa förväntan.

Jag hoppas att jag har fel, men det kan vara möjligt att Donald Trump tänker försöka hålla sig kvar i Vita Huset med sina upprepade påståenden om valfusk och med flirten med högergrupperna. Han vill åstadkomma omfattande stöddemonstrationer av anhängare och ta hjälp av vapenmakt från Proud Boys, Oath Keepers och andra liknande formationer.

Donald Trump framställer sig som en erbarmligt barnslig dålig förlorare. Eller beter han sig så därför att han har en klar plan med sitt handlande som han satte igång redan första valnatten när rösträkningen bara hade börjat? Hoppas innerligt att jag har fel! Men samtidigt kan jag inte tänka mig annat än att amerikansk säkerhetstjänst har full koll på de där militanta och beväpnade högergrupperna. Konstigt vore det ju annars. Men mycket elände kan hinna ske om det blir organiserade demonstrationer med understöd av Proud Boys, Oath Keepers och andra liknande. Och motdemonstrationer.

Måtte vi få slippa detta! Låt oss få glömma Donald Trump och det som han har stått för!

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu