Sep
08
2014

Hantverkartrubbel

När man ska renovera köket, lägga om golvet, byta garageport eller bygga om uterummet vill man anlita hantverkare för vissa moment eller för hela jobbet. Vi som tänkte göra alla de här sakerna på en gång ville ha hantverkare för att vi inte skulle hinna med att göra allt själva och för att en hel del moment kräver fackmässig kunskap. Och med ROT-avdraget behöver vi bara betala halva arbetskostnaden.

I början av mars gjorde jag förfrågningar på hemsidan ”Bra Byggare”. Vi hade goda erfarenheter från förra året då vi fick nytt tak på huset. En hantverkare som vi hittade genom ”Bra Byggare” gjorde ett riktigt bra jobb. De var inte billigast, men vi fick bra intryck från början genom de besök som byggmästaren gjorde då han beskrev vad, hur och när de skulle utföra jobbet. Och de gjorde vad de sagt att de skulle. Vi blev mycket nöjda.

Vi fick snabbt några svar på våra förfrågningar och hade besök av flera hantverkare som tittade, mätte och fotograferade. De skulle återkomma. Några återkom men några hörde inte alls av sig igen.

Ett byggföretag återkom snart. Byggmästaren hade med sig två av sina hantverkare. De tog god tid på sig, sålde in sig på att de köpte byggmaterial, kök och vitvaror från Polen, vilket skulle innebära att vi skulle  få ett bra pris. Men när det kom till detaljer och pris på det kök som vi i det skedet hade planerat, så låg deras pris på IKEA-kök från Polen betydligt högre än det jag själv hade sett att det skulle kosta hos IKEA i Helsingborg. När jag frågade varför fick jag inget svar. Byggmästaren skulle komma på besök och förklara. Men han kom aldrig.

Det byggföretag som lade om taket åt oss förra sommaren kontaktade jag också, för att be om en offert. Det skulle komma. Men offerten dröjde. Och den dröjde mer. De hade fått ett jobb som visade sig vara mer omfattande än de hade tänkt sig, så de hade inte tid att räkna på det som vi ville ha utfört den här gången.

Vi hade två företag som räknade på garageporten och uterummet. Det ena företaget kom med en offert på uterummet, men kunde inte leverera garageport, Och priset på det glasade uterumspartiet var betydligt högre än väntat. Det andra företaget kom med en offert på både garageport och uterum, men de var ännu dyrare, Brr!

En hantverkare från Billesholm lade om taket hos en granne och delade ut reklam för sina tjänster i brevlådorna i grannskapet. Vi kontaktade honom och frågade om han kunde komma och räkna på de jobb vi ville ha utförda.

Samtidigt var vi hos IKEA och fick hjälp med en detaljerad planering av köket. Där fick vi ett par nya idéer till hur köket skulle planeras. Vi fick också veta att IKEAS egna köksmontörer skulle kunna sätta in köket för ett givet pris baserat på det antal skåp vi skulle köpa. Ett exakt pris inklusive vissa tilläggstjänster skulle de kunna lämna efter ett hembesök och kontrollmätning av köksutrymmet. Så jag bokade på deras hemsida ett hembesök. Och väntade. Men de hörde aldrig av sig.

Från Billesholmshantverkaren fick vi en offert som såg bra ut. Det blev också en bra diskussion om hur garageporten skulle bli, genom att han blandade in ett företag som sysslar speciellt med garageportar. Så vi tackade ja till hans förslag. Då hade jag också varit till grannen där han hade lagt om taket, för att fråga om hur det hade varit, var de nöjda? Jodå, de hade inget att klaga på, tvärtom, de var positiva i sina omdömen.

Så kom de. För att börja med golvet och köket. Garageport och uterum skulle bli senare. Att riva ut golv och kök gick ganska snabbt, Men trots att jag beskrev och visade på morgonen att parketten och laminaten skulle tas bort, blev det en överraskning ändå när de hade tagit ut laminatgolvet att även den underliggande parketten skulle ut. När allt till slut var ute påbörjades inläggning av det nya bambugolvet. Min fru som ofta jobbar hemifrån kunde titta till hantverkarna emellanåt. Hon såg att mycket skräp och snickerirester låg kvar på undergolvet där det nya golvet lades och ifrågasatte det. Det blev att ta fram grovdammsugaren.  Häpnadsväckande slarv och nonchalans tyckte vi.

Innan snickarna kom hade jag använt mycket av min fritid till att skruva ihop köksskåpen från IKEA, så att snickarna bara skulle ha att montera dem när det nya golvet var klart.

tomt kök

Så började kökscirkusen. Bänkskåpen monterades först. Jag blev väldigt fundersam när jag tittade på resultatet av första köksmonterardagen. Det hade varit en hel  del jobb att väga av skåpen så att allt skulle bli rakt enligt vattenpasset. Väggarna var inte helt vinkelräta och golvet inte helt vågrätt. Men monteringsskenorna på väggen hade satts upp för lågt, så skåpen hade inte hängts upp på dem. En träbalk hade skruvats nedtill i väggen för att fästa skåpen i. Det hade varit OK om bara höjden hade varit rätt. Men alla skåp satt mellan en och två cm för lågt. Vi ville ha samma höjd på köksbänken som tidigare och enligt den ritning som fanns till hands för snickarna. På morgonen nästa dag bad jag snickarna att förbereda överskåpen för spotlights som vi hade köpt. Jag visade monteringsanvisningen som beskrev att ett 8 mm djupt hål skulle göras och ett litet hål bakåt genom hyllan skulle borras för sladden. Jag hade markerat centrum för samtliga spottar. Senare på dagen ringde min fru till mig på jobbet. De undrade hur högt väggskåpen skulle sitta. Jaha? Inte kunde jag komma ihåg antalet centimeter mellan bänk och överskåp utantill. De hade ju ritningen liggande där att titta på. Men för att ändå ge ett konkret besked bad jag att de skulle sätta de nya skåpen på samma höjd som de gamla hade suttit. De satt på samma höjd som de nya skulle monteras.

hyllhål

När vi kom hem den kvällen fick vi en smärre chock. Överskåpen satt en decimeter för lågt och hålen för spotlightsen hade borrats igenom hyllorna! När vi hade hunnit sansa oss lite insåg vi att det är inget stort problem att sätta skåpen på rätt höjd. De hade satt skåpen mot den övre kanten av där kaklet hade suttit. Men det hade också varit en bred kakellist ovanför. Kunde de inte läsa ritningen? Svårare skulle det vara att åtgärda de fula hålen i skåphyllorna. Jag kontaktade snickarnas chef, som befann sig på semester utomlands och begärde att de här felen skulle åtgärdas utan merkostnad för oss.

Vi gick sedan igenom vad som återstod att göra som vi behövde  hjälp med och gjorde en kort lista på det vi ville ha utfört. Högskåpet var tungt, så det behövde vi hjälp att ställa på plats. Ett par eluttag skulle också monteras. Men vi gjorde klart att sedan ville vi inte ha någon mer medverkan av de hantverkarna i vårt kök. Det som återstod kunde jag göra själv.

En helg gick åt till att ta bort och sätta dit bänkskåpen på nytt. Monteringsskenan sattes om på rätt höjd och skåpen monterades med hjälp av skenan och de bifogade benen.

vågrätt

Förutom det fysiska arbetet och tidsåtgången med att slutföra renoveringen, har hela den process som sattes igång för mer än ett halvt år sedan tagit mycket tid och energi. Förra året, när det gällde taket gick det väldigt smidigt, men nu var det tungrott. Undrar varför. Jag tror att nu var det minst tre olika moment – golv, kök, garageport och uterum. Förra året var det bara en sak, taket.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu