Okt
16
2013

Ett hus som behöver fixas till

Nu har vi bott i Åstorp i ett halvår. Vi är med andra ord fortfarande nyinflyttade. Det var i sista dagarna av april som vårt liv i nordvästra Skåne tog sin början. Våren och sommaren har gått väldigt fort. Nu är det höst.

Men vi har ändå hunnit med en del saker. Trädgården har tagit sin tid. Klippa gräs, rensa i rabatter, klippa häckar. Men vi har också njutit obeskrivligt av den fina trädgården. Och huset har fått nytt tak. Inte bara ny takbeläggning utan ny spånt , ny papp, ny läkt och nya betongpannor. Inomhus har vi inte gjort något åt väggar golv o tak.  Ännu. Vi har fått en braskamin och en luftvärmepump installerade, så vi kan känna oss säkra på att inte behöva sitta och frysa när det blir kallare. Dessutom kan vi hålla oss varma med att måla och tapetsera.

Vi sökte och hittade en enplansvilla utan källarvåning. Vi slapp kompromissa med våra önskningar i det fallet. Som en fin bonus ligger huset i ett av de bästa och lugnaste områdena i Åstorp, så långt vi kan förstå och med reservation för att inte ha full koll på omgivningarna ännu. Själva huskroppen består av fyra rum och kök plus badrum och tvättstuga . Längs hela norra långsidan finns en tillbyggnad med garage, hobbyrum och ett rum som vi tänkt använda som gästrum. Där finns också pannrummet och en matkällare som vi når genom en lucka i golvet. På andra sidan av huset – den soliga - finns ett uterum med stora fönster. I vinkeln mellan husets långsida och uterummet har vi en uteplats som blir varm och skön när solen lyser över oss. Om det blir för varmt där, eller när vi vill ha morgonsol, finns en uteplats även bakom huset. Min favoritplats! Där under äppelträden är det obeskrivligt skönt och gott att på lediga sommarmorgnar lååångsamt äta frukost. Ljuvligt! In på gården, bakom husets östra gavel finns en byggnad som tjänar som redskapsbod och vedbod. På samma sida och bakom uterummet har vi en slarvigt och/eller amatörmässigt byggd tillbyggnad som kan beskrivas som en atelje, eller ett litet orangeri.

Huset är byggt 1957, så det har några år på nacken. Men allt är inte från ursprungsåret. Och vi har tänkt att förnya huset ytterligare en del. Som jag skrev i inledningen av detta har vi redan börjat med omläggning av taket. Det gjorde stor nytta för inomhusluften som blev friskare. Yttertaket under pannor och papp bestod av något slags svarta fiberskivor som på flera ställen var fuktskadade och i ganska dåligt skick. En del av isoleringen var också dålig. Så med nytt friskt material i taket och en del ny isolering känns det stor skillnad inomhus. Och det nya taket blev snyggt utifrån.

För att matcha det fräscha taket satte vi igång med att måla fönstren utvändigt. Det tog en hel del tid, men vi är nöjda med resultatet, nu när det till slut är klart. Den putsade fasaden renoverades för bara några år sedan, så huset ser ganska bra ut nu på utsidan. Det vi har kvar att åtgärda är sidobyggnaden med garaget. Tänkt där är bland annat ny garageport och nytt tak som passar bättre ihop med de nya röda takpannorna på stora taket.  Och uterummet på andra sidan huset ska målas om och kanske få nya skjutbara glasdörrar på framsidan. Och…

Ja, listan är så klart redan lång på saker som ska göras i och på huset. Allt är inte bråttom, en del saker kommer långt ned på vår lista. En del saker låter sig göras bäst på sommarhalvåret medan annat med fördel kan göras inomhus när det är mörkt och ruggigt ute. Återkommer säkert framöver om delprojekt i det stora och ständigt pågående nya projektet -Vårt hus.

 

2 Responses to “Ett hus som behöver fixas till”

  1. Det var värst vad ni har projekt med huset. Hoppas ni såg all renovering innan köp och att ni kunde få ner priset. Ni verkar trivas i Åstorp som det låter. Härligt !

  2. Jodå Lollo! Vi lät göra en besiktning innan vi flyttade in. Och vi fick ett bra pris på huset, så där har vi god marginal om vi vill kosta på en del.

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu