Feb
18
2013

Skulle ha gjort det förr

golv 002Nu är det nya golvet lagt i hallen och köket. Redan för ungefär fem år sedan när vi flyttade in i vår lägenhet, fanns tanken att lägga nytt golv, därför att en tidigare boende hade lagt in ett billigt och dåligt laminatgolv i hallen och köket. Det var ekmönstrat, men kanterna på i både längsgående skarvar och kortändar stod upp en aning. Det var dessutom solblekt på de ställen där dagsljuset hade kommit åt mer. Och på sommaren när det var varmt knarrade golvet. Nu när det blev dags att sälja bostadsrätten för att flytta, fick vi eld i baken och satte igång.

Nu är det ett – ganska snyggt faktiskt! – mörkgrått klinkergolv. Min kära hustru kallade det ”ljussvart”. Ganska beskrivande om kulören, eller hellre bristen på kulör. Golvlisterna är också nymålade och återmonterade. En vägg i sovrummet behövde också fixas till.  Katten klöste i tapeten där när han var yngre, i sina försök att fånga skuggor som avtecknade sig från våra sänglampor. Så på med spackel i tre omgångar, med slipningar emellan. Nu är det klart att målas. Jag hittade en nyans som ser väldigt mycket ut som den enfärgade tapeten. Det ska bli intressant att se hur lika eller olika det blir.

De senaste veckorna har det mesta av min fritid gått åt till alla de här sakerna som ska göras. Varför lade vi inte om golvet förr? Då skulle det ha varit gjort nu. Men inte bara det. Vi skulle ha fått njuta av det snyggare och mer lättstädade golvet längre tid istället för att vi nu bara hinner åtnjuta det några månader till, innan vi ska flytta här ifrån. Att ha gjort det tidigare skulle också ha givit mer lugn och harmoni, på så sätt att det som jag länge hade tänkt göra inte bara skulle vara en tanke som tärde utan bli verkställd med den tillfredsställelse man kan känna över något man har lyckats med.

OK, tillfredsställelse känner jag nu över att det blev bra. Bättre sent än aldrig. Och jag har gjort det själv. Men jag är lite trött nu. snart ska jag vila och ta det lugnt.

Utanför vårt vardagsrum pågår också aktiviteter. Där håller man på att byta ut husets alla balkonger. När huset byggdes för drygt 50 år sedan använde man betong som inte var frostbeständig i balkongplattorna. Nu har balkongerna skurits bort från fasaden och nya balkonger håller på att monteras. De nya blir en halv meter bredare ut från väggen, vilket gör ganska mycket i ökning av balkongens storlek. Dessutom blir det helt inglasade balkonger med skjutbara glaspartier.

Det som händer med balkongerna är det andra som jobbar med. Men det är väldigt bra tajming att det sker just nu. Det sammanfaller precis med tiden när vi ska sälja vår bostadsrätt. Vi har jobbat här hemma för att lägga om golv och finslipa så mycket som det går. När allt är klart för visning om någon vecka till, då spelar det inte längre någon roll vad vi gör för att det ska vara fint här. Då ska jag ta igen mig ett tag. Prova nya balkongen kanske.

Men sedan tar det fart igen. När vi har sålt blir det dags att hitta en ny bostad och planera flytten. Och sedan blir det nya tag i den nya bostaden. Då ska det inte bli planer som bara skjuts på framtiden. Hoppas jag

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu