Mar
10
2012

Jobb eller ledighet?

Det är sen fredag kväll när detta skrivs. Är det veckans bästa tidpunkt? Arbetsveckan är avverkad och en ledig helg ligger framför. Aktiviteter, nöjen eller bara vila. Möjligheter att göra det man vill. På egen hand, med vänner eller familj. Är ledighet den idela formen av tillvaro?
Är det inte så att växlingen mellan arbete och fritid är det ideala? Det får mig att må bra. Och jag tror inte att jag är ensam om det. Arbetsveckan och  helgens ledighet. Ibland någon eller några veckors semester som längre ledighet för att vila ut och hämta ny energi.

Men hur länge klarar du av att vara ledig innan det blir långsamt och tråkigt? Efter tre – fyra veckors semester är många glada att få komma tillbaka till jobbet, med arbetskamrater och något att göra på dagarna.

Men hur ska det bli sedan, när jag blir lite äldre och det blir aktuellt med pension? Ska det bli den idealtillvaro som så många drömmer om? Det är då man ska förverkliga drömmarna om resor, livet i stugan på landet eller i bungalowen i Spanien. Ingen arbetsledare ska längre kunna tala om vad och hur saker ska göras. Frihet att göra vad man vill eller låta bli att göra saker. Slut på alla plikter och”måsten”. Äntligen fri från jobb och slit!

Hur länge kommar man att njuta av friheten innan det blir långsamt och trist? Det finns så många exempel på människor som bara tar slut och dör efter pensioneringen, därför att man blir passiv, isolerad och tappar livsviljan.

Men vad blir man fri till? Det måste finnas något som ger stimulans och glädje i den nya och fria situationen. Att vara ledig för resten av livet är kanse kul en vecka om det vill sig illa.

Skulle man vara friskare gladare och lyckligare om man fick jobba så länge man vill och orkar även efter 67! Här kommer det uppmärksammade och kanhända lite missförstådda uttalandet av Fredrik Reinfeldt, där jobba till 75 blev det som dominerade.

Det är kanske bra även när man är 70 eller äldre att få bli glad över fredagskvällen efter en arbetsvecka! Men man behöver förståss ha förmånen av ett jobb som inte sliter ut folk i förtid och där man får känna att man är önskad och behövd. Det borde vara möjligt med all den erfarenhet man kan ha när man är äldre och har varit länge på samma jobb. Kanske jobba fyra dagar i veckan och ha långledigt på helgerna?

Jag har full respekt för människor som sliter och jobbar hårt på många arbetsplatser, där man mer än allt annat önskar att få sluta jobba och hellre tar pension redan vid 61, om det är ekonomiskt möjligt, än väntar till 75.

Men jag tror inte på de som säger att äldre måste sluta jobba för att lämna plats åt arbetslösa ungdomar. De slåss inte  om samma jobb! Ungdomsarbetslösheten måste bekämpas med andra medel.

Jag har fyllt 60 under vintern som gick. Om fem år till skulle jag bli 65, som betraktas som den självklara slutpunkten för de flesta. Fem år är inte lång tid. Jag vet inte om jag vill sluta jobba då. Om jag får vara frisk kan det vara lika självklart då att fortsätta gå till jobbet. Men man behöver inte sätta upp något mål för hur länge man ska jobba. Man tar väl ett år i sänder då. Vi får se då.

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu