Aug
26
2024

Rätt och fel. Gott och ont. Vitt och svart.

Ofta är det lätt att inse vad som är rätt och fel. Men sällan är konturerna skarpa. Kanske var det lättare förr. Böckerna och TV-äventyren när jag var ung handlade oftast om ”den gode” hjälten som besegrade ”den onde” som var kriminell i något avseende. Och utgången var alltid säker. Men visst är det så fortfarande, i de där utmärkta brittiska kriminalserierna? I dagens verklighet är det ändå enkelt att se Rysslands agressionskrig mot Ukraina som bryter mot internationell rätt på många sätt. Inga problem i det här fallet att avgöra vad är rätt och fel, vem är ”ond” och vem är ”god”.
Om vi tittar på den andra stora konflikten nu, mellan Israel och palestinierna i Gaza. Här är det inte lika enkelt att avgöa vad är rätt och vad är fel. Vem är god, vem är ond här?
God är alltid rättigheten att få försvara sig mot aggretioner. Ont är alltid att attackera och döda civilbefolkning . Ond är också falsk lögnaktig propaganda.
Parterna i konflikten är Israel och palestinska Hamas. Israel är en demokratisk stat. Hamas är stämplat som terrrororganisation. Deras attack mot Israel 7 oktober 2023 var odiskutabelt en terroraktion. Hamas har viktigt stöd av Iran. Iran stöder också Huti-rebellerna i Jemen och Libanesiska Hizbolla. Gemensamt för dessa rörelser inkluderat Iran är önskan att utplåna staten Israel. Det har länge varit känt att palestinierna (Hamas) har byggt underjordiska gångar i Gaza-remsan med förbildelser under jord bland annat till Egypten. Att använda för vapensmuggling och att ge möjligheter att hålla sig undan. Hur har Hamas fått resurser att anlägga nätet av tunnlar? Svaret är biståndspengar! Faktiskt är det så!
Ett stort problem i den här konflikten är Hamas taktik att använda civilbefolkning inklusive barn och sjuka som sköldar då de anlagt militära anläggningar som vapenförråd och kommandocentraler i sjukhus och skolor. Den här terrortaktiken har använts av andra terroroganisationer i andra konflikter, som till exempel IS i Irak och Al Nussra i Syrien. Det här är obestridliga fakta. Terrortaktikens syfte är att få motståndaren att framstå som den onda parten. Det har de lyckats bra med i kampen mot Israels militär. Vi har alla förfärats över de hemska rapporterna om de oerhört många civila dödsoffren efter Israeliska attacker. Det är verkligen hemskt att civila, främst barn, får sätta livet till. Men rapporterna kommer ofta direkt från Hamas, som har intresse av att svartmåla Israel. Men Israel har informerat civilbefolkningen innan attacker mot Hamas i syfte att minimera skador och dödsfall hos civila. Israeliska soldater har setts bära bort barn från objekt som skulle anfallas. Men det är också så att Israel har gjort mängder av övertramp! Det går inte att säga annat.
Ett viktigt problem för att avgöra vad som hänt och händer i den här konfliken är rapporter från Gaza. Vem rapporterar nyheterna till de journalister som inte själva har kunnat komma in i konfliktområdena? Hamas har oftast rapporterat om dödade och skadade efter Israeliska attacker. Hamas har kontroll över nyhetsrapporteringen från Gaza.Vi har inte, som vi har vant oss vid, oberoende neutrala källor för information. Ett stort problem här är medias källkritik. Många sväljer rapporter från Hamas helt okritiskt! Vem kan man lita på?
Det här är så svårt. Jag vill inte försöka utmåla Israel som den ”goda” och Hamas som den ”onda” här. Det finns mycket av ondska i Hamas terrortaktiker. Israels obönhöliga och hårda attityd har också orsakat hemskt lidande hos palestinierna. Ett viktigt problem som förlänger konflikten är att det palestinska folket inte har en egen stat. Det är terrororganisationen Hamas som företrädet palestinierna i fredssamtalen.
Israels hårda ovillkorliga taktik att försöka utplåna Hamas tror jag är omöjlig. Många många civila har fått sätta livet till. Och vi anar ett helt skövlat Gaza där civilbefolkningen lider oerhört. Hamas är en terrororganisation. De har visat på det genom att i förakt för sitt eget folk använda civila som mänskliga sköldar.
Hamas är en terrorstämplad palestinsk organisation. Tillsammans med Huti-rebellerna i Jemen och Hizbollah i Libanon är dessa terrorrörelser uppbackade av Iran. Vi kan se hur Huti-rebellerna har utarmat civilbeforlkningen i Jemen genom det ihållande krig som de för mot Jemens regim. I Libanon är det Hizbollah som trasar sönder det libanesiska samhället genom sina sabotage mot sitt eget folk. Allt detta med Irans goda minne. Det är Iran som förser dessa tre terrororganisationer med vapen, resurser och utbildning. Och det är Iran som eldar på i kampen mot Israel.
Israel är den enda demokratiska staten i området. Det behöver inte betyda att Israel är helt igenom en god stat. Det är ändå demokratiskt valda ledare som styr landet. Men jag gillar inte den obönhörligt hårda attityden mot palestinierna. Eller är det hårdhet bara mot Hamas? Svårt att avgöra vad. Israel skapades som stat under förra århundradet för att erbjuda judarna en egen stat. Den rätten måste försvaras. Men det här vill Iran med underlydande terrororganisationer motarbeta. Det finns en uttalad vilja att utplåna Israel.
Palestinierna behöver också en egen stat. Jag är för okunnig för att förstå varför det inte har blivit av. Tidigare var det PLO och nu Hamas som styr. Eller är det PLO på Västbanken och Hamas i Gaza? Beror det på de organisationernas ovilja, eller oförmåga? Det är mer än jag kan svara på. Konflikten Israel – Palestina skulle behöva en tvåstatslösning. För att få ett slut på den här svåra konflikten måsta både Israel och Hamas göra avkall på krav i förhandlingarna. Måtte det bli ett slut på det här snart!

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu