Jimmie Åkesson och Ulf Ekman har en del gemensamt
Jag tänker inte påstå att Jimmy Åkesson är eller har varit medlem i Livets Ord. Inte heller att Ulf Ekman stöder Sverigedemokraterna. Jag är ganska säker på att de inte står särskilt nära varandra, varken när det gäller religiös trosuppfattning eller politisk åskådning.
Men på ett annat sätt är de ganska lika. När Livets Ord växte fram på 1980-talet var det med en del starka förenklingar på svåra, till och med omöjliga teologiska frågor. Teodice-problemet som ställer den omöjliga frågan: Hur kan en god och allsmäktig gud tillåta lidande, svåra sjukdomar och annat som gör livet svårt att leva? Livets Ord och andra efterföljare i Trosrörelsen kom med det enkla svaret att om man vågar tro och har en tillräckligt stark tro, så får man det man ber om. Vare sig det gäller att få ett eftertraktat jobb eller att barnets cancer ska botas, måste man ha stark tro på att Gud ska hjälpa. De som stod där med ett fortfarande sjukt barn eller inte fick jobbet, fick höra: Det var hos dig det var fel, tron var för klen, det finns något hos dig som står i vägen för Gud, du har inte varit tillräckligt hängiven. En grym och hård dom över många som inte fick de önskade svaren på sina böner. Hårt och kallt för de som inte fick framgång.
Så är det med idéer som bygger på lättköpta lösningar, förenklingar och lätta, korta svar på komplicerade frågor. Och när människor som är trötta på allt i livet som är svårt och komplicerat hör någon som kommer med enkla svar, blir de attraherade.
Det är samma fenomen som har gjort Sverigedemokraterna och deras broderpartier i andra länder stora på kort tid. I deras fall är det särskilt en förenkling som överskuggar annat: Alla problem i vårt land beror på för stor invandring. Man ställer grupper mot varandra. De arbetslösa svenskarna skulle ha lättare att få jobb om inte invandrarna tog jobben ifrån dem. Det skulle finnas mycket mer resurser till bättre äldrevård om inte invandrarna kostade så mycket med alla de bidrag som de får. Och de hävdar att alla våldtäkter begås av invandrare. Vi skulle ha ett mycket tryggare samhälle utan invandrare. Hårt och kallt för de utsatta som kommit med flyktingskäl för att få trygghet i vårt land.
Men nu är ju tillvaron lite mer komplicerad både vad gäller Teodice-problemet och frågorna om flyktingmottagande och andra former av invandring. Det blir aldrig bra lösningar med förenklingar på de frågor som i själva verket kräver mer analys och diskussion. I en del fall är det bara att erkänna att på vissa frågor finns inga bra svar.
Förenklingar är en form av populism. Man liksom beskär bilden, tar bort alla besvärande faktorer som också skulle behöva analyseras för att få bra svar på frågorna, för att istället kunna presentera enkla, korta, men ofullständiga lösningar på problemen. Populism får lätt fotfäste idag när idéer lätt och snabbt kan spridas via sociala medier. Det blir direkt farligt när populister till exempel ger spridning åt kritik mot mässlingsvaccin. Så farligt att man befarar att en stor mässlingsepidemi kan få fart. Populism kan vara farligt på olika sätt.
Tro aldrig på den som kommer med enkla lösningar! Var extra kritisk då!
Leave a Reply