Jun
17
2015

Jazz

Musik i olika former har spelat stor roll för mig i nästan hela mitt liv. Tyvärr blev det inte  någon fortsättning av den påbörjade pianoundervisningen när jag var 10 – 12 år. Så jag hör till den den stora grupp av vuxna som sörjer att det inte blev mer av ungdomsårens instrumentalundervisning. Men musik har ändå i olika hög grad alltid funnits i min närhet.

Jag tror att det var någonstans i 15-års åldern som jag började sitta på mitt rum med familjens transistorradio och lyssnade på pop-musik. Jag hade hittat Radio Luxemburg, en kul radiokanal då på 60-talet! Då fick jag rolig popmusik varje kväll. På Sveriges Radios musikkanal P2 var det mest dragspelsmusik när det inte var Tio i Topp på lördagseftermiddagar och Kvällstoppen på tisdagskvällar. Pappa spelade ibland Negro Spirituals på grammofonen. Det fanns också någon skiva med Mahalia Jackson. Härlig medryckande musik i Spirituals och gospel! Och mycket av den popmusik jag lyssnade på då i mitten på sextiotalet var i själva verket rockig blues. Grupper som Spencer Davies Group, Eric Burdon & The Animals och Rolling Stones hade tagit starkt intryck av amerikansk bluesmusik. Också fanns Georgie Fame! En fin artist som sjöng lite poppig jazz.

Jag tror att tonspråk och rytm, som till stora delar är gemensamt i gospel, spritiuals och blues, så småningom ledde mig vidare till att också upptäcka JAZZ. I det då nya fina biblioteket i Falun kunde jag leta upp en LP-skiva med Glenn Miller Band eller liknande, att sätta mig och lyssna på i hörlurar. Så tillbringade jag ofta en håltimme eller frukostrasten, när jag gick i gymnasiet.

Det har blivit mycket musiklyssnande genom åren, på radio, vinylskivor, kassetter, CD-skivor och nu på senare tid Spotify. Och det har blivit en del konserter  - klassisk musik, opera, rock, blues, orgelkonserter, jazz. Favoritplatser är Berwaldhallen, Konserthuset, jazzklubben Fasching och så någon kyrka med fin orgel där man kan njuta av Bach.

Så smaken är bred. Men när jag sätter på mig hörlurarna till min telefon och väljer musik att lyssna på när jag åker hem från jobbet blir det oftast jazz. Men Jazz är ett brett begrepp. Det ryms så mycket där. Jan Johanssons finstämda tolkningar av folkmusik på piano tror jag att många kan njuta av. John Coltranes lite hårdare och tuffare saxofonsolon kanske är svårare.

Här några tips att leta fram på Spotify eller YouTube: I kategorin ”något av det vackraste som finns”: ”Summertime” med Ella Fitzgerald och Louis Armstrong. Den ger rysningar! En jazzartist som har gjort mycket fin musik är Miles Davies. Hans ”Tutu” är suggestiv och läcker! En nutida fin jazz-sångare är Kurt Elling. Lyssna på när han sjunger ”April in Paris”! Det får en att vilja åka dit!

Jag har hört Kurt Elling live i Stockholm. En gång på Fasching och en gång i Konserthuset. På Fasching uppträdde han med ett danskt storband. En helt fantastisk konsert! Han gjorde det bra i Konserthuset med sin kompkvartett, men närheten på jazzklubben var oslagbar! En annan artist som varit på Fasching är Georgie Fame. Han är ofta i Sverige och uppträder. Ta tillfället om det ges!

Åter till lyssningstipsen: Diana Krall är en ganska lättlyssnad jazzartist. En annan nutida och bra artist är Jamie Cullum, men honom behöver man kanske inte påminna om? Något jag ofta avnjuter på Spotify är en av hans spellistor ”Jamie Cullum´s BBC Radio 2 Show”. Mycket rolig musik där!

Några av de forna artisterna som var verksamma i mitten av förra seklet är värda att lyssna på. Jag slår gärna ett slag för Sarah Vaughan. Hon hade en fin, lite beslöjad röst, med ett otroligt stort tonomfång.

Så här skulle jag kunna fortsätta. Kolla gärna själv istället, om du vill och har fått mersmak! Med YouTube och Spotify finns nästan obegränsade möjligheter att hitta intressant musik. Lite annat nu än när jag var ung och gjorde blandband med musik inspelad från radion. Bökigt med kassettbanden som trasslade ibland, och det var lite si och så med ljudkvaliteten. Nej – allt var inte bättre förr!

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu