Sep
03
2014

Nu börjar det likna något

Vi befinner oss för närvarande mellan det gamla och det nya köket. Nytt golv är på plats, likaså det mesta av det nya köket. Men det är inte så färdigt i köket ännu så att vi kan börja använda det. Alla skåp är monterade, vitvarorna utom spishällen är på plats, granitbänkskivan sitter som kronan på verket. Vasken kom på plats med bänkskivan, vatten och avlopp har kopplats in.

kök under renov

Vad är det då som saknas? Jo, vi måste sätta kakel klart med fog och tätning mot bänkskivan innan vi kan behandla skivan, vilket är nödvändigt innan den tas i bruk.

Att välja kakel var inte enkelt. Det ska ju helst matcha bänkskivan och skåpluckorna. Färg och form spelar stor roll. Vi tog med oss  bänkskiveprovbiten och ett färgprov på köksluckan för att titta på kakel. Resultatet av den utflykten blev ett gråbrokigt litet kakel 10 x 10 cm.

När kaklet till stor del har kommit upp på väggarna har ett nytt problem dykt upp. Den vägg som har en lång köksbänk utan överskåp har visat sig vara ganska krokig. Om man tittar längs väggen ser man tydligt hur väggen svänger ganska mycket. Och kaklets rutmönster framhäver det krokiga som borde vara rakt. Tidigare var det överskåp på hela väggen och längst ut ett högskåp, så det gick inte att se att det var krokigt. Men nu måste jag göra något åt det här!

Efter mycket funderande och planering kom vi fram till att vi skulle ändra lite grann på det befintliga köket. Först valde vi att byta plats mellan diskbänk och diskmaskin, för att öka avståndet något mellan spishäll och diskho. Sedan tog vi högskåpet som tidigare stått som en vänstra portstolpe där man går in i köket – på höger sida fyllde kylskåpet samma funktion – och satte det på den motsatta väggen där det precis får plats mellan två fönster tillsammans med kylskåpet. Det har öppnat upp så köket känns rymligare och luftigare.

Köksskåp inhandlades på IKEA. För bänkskiva tittade vi in hos A & O Marmor och Granit AB i Åstorp. Granit är hårdare och tåligare än marmor, så vi tittade bara på granitalternativen. Ta en titt på deras hemsida så ser du att det finns oerhört mycket att välja på. Och priserna varierar. Vi fastnade för en vit- och gråspräcklig granit som heter Bianco Cristall. Förutom att de har en mängd fina bänkskivor att sälja var de mycket tillmötesgående och professionella. Vi fick med oss en offert omfattande bänkskiva, underlimmad vask och blandare och håltagning för spishäll. Montering ingick också i det lämnade priset. När vi meddelade att vi ville göra slag i saken, hörde de snart av sig för att boka tid för att komma och mäta köket. Efter det tog det mindre än en vecka innan vi hade fått bänkskivan på plats.

Vitvarorna köpte vi hos Gränsbygden Köpcentrum i Markaryd. Vi fick mycket för pengarna där. De plockade ihop ett paket med bra märkesvaror. Om vi hade köpt dem en och en skulle de ha kostat mycket mer än det paketpris vi fick för en rejäl spishäll, inbyggnadsugn med ångfunktioner, mikro för inbyggnad, en integrerad diskmaskin med inredning i rostfritt stål istället för plast som i de flesta vanliga diskmaskiner. Och så en spisfläkt som ser bra ut men som också – och framför allt – har bra kapacitet att dra ut matoset.

Kyl- och frysskåpet var i stor sett nytt när vi köpte huset för drygt ett år sedan, så vi utgick från att det ska behållas. Men vi har börjat tänka annorlunda efter att ha satt in det på sin plats i anslutning till det nya köksskåpen. Bredd och höjd är inget problem, men det sticker ut på tok för mycket. Sedan är det vitt, medan andra saker är rostfria. Så vi har börjat titta lite på att byta ut även det

.nykaklat

Nu saknas det lite kakel och lite bearbetning av den inte så plana väggen för att den ska bli rak och fin. Men snart – inom några dagar – är det färdigkaklat så att vi äntligen ska kunna ta köket i bruk. Sedan är det en del saker ytterligare som ska göras innan vi kan sätta oss och pusta ut. Taket ska målas, nya taklister ska upp. På golvet ska nya trösklar och golvlister komma på plats. Sedan är det klart!

Nej! sedan måste vi fortsätta med sovrummet som vi påbörjade innan vi tog itu med köket. Och sedan…

 

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu