Maj
14
2014

Minst 12 procent

Kan du finna en gemensam nämnare för följande kända personer? Gert Fylking, Eva Rydberg, Marcus Birro, Rolf Åbjörnsson, Sharam Rahi och Alice Timander, Lars Adaktusson. Ledtråd: Det är ett politiskt parti!  Svar: KRISTDEMOKRATERNA.

SOM-institutet vid Göteborgs Universitet gjorde en väljarundersökning vid valet 2010 som visade att om väljarna skulle ha röstat efter sina egna  åsikter, skulle tolv procent ha röstat på Kristdemokraterna. Då frågar jag mig: Varför balanserar då Kristdemokraterna ständigt på fyraprocentsstrecket i varje väljarundersökning?

Det finns en gammal nidbild som envist tycks bita sig fast hos en somliga: ”Kristdemokrater är stockkonservativa frikyrkliga homofober som gör allt för att hålla kvinnan hemma vid spisen.” De flesta vet nog att det där är en falsk bild, men det finns ändå många missuppfattningar och mycken okunskap. Och vissa TV- och radiomedarbetare älskar fortfarande att underblåsa sådana saker. Förra veckan kunde vi se hur SVT:s programledare hängde kvar vid abortfrågan en stor del av programmet när EU-kandidaten Lars Adaktusson utfrågades. Detta trots att de känner väl till att Kristdemokraterna sedan länge utan reservationer står bakom svensk abortlagstiftning.

Kristdemokraternas beskylls också för att motarbeta jämställhet. Då hänvisar man till partiets motstånd mot en ytterligare pappamånad i föräldraförsäkringen. Det är en helt felaktig slutsats! Motståndet mot kvotering i föräldraförsäkringen beror istället på idén att alla beslut ska fattas på så lägsta rimliga nivå. Fördelningen av föräldraförsäkringens veckor ska fattas inom familjen! Det ska politiker inte blanda sig i! Det finns ett fint ord för det – subsidiaritetsprincipen. Jämställdhet är faktiskt en viktig konsekvens av alla människors lika och okränkbara värde, som är en av kristdemokratins viktigaste grundbultar.

Mer fördomar och missförstånd: Hit hör också tanken att Kristdemokraterna är ett parti bara för frikyrkligt eller kyrkligt aktiva. De är dessutom konservativa och tycker illa om moderna tankar och idéer. Negativa till utveckling och har förbud som viktigaste ledord. Moralister.

Om det mesta av sådana här fördomar kunde övervinnas skulle Kristdemokraterna troligtvis växa betydligt i val och opinionsundersökningar! 12 procent kanske?

Men varför just Kristdemokraterna? Det finns väl andra bra partier? Vet inte – Socialdemokraterna är ett socialistiskt parti. Jag tror inte att klasskamp och kollektivism är en lösning på våra aktuella samhällsproblem. Dessutom liknar Socialdemokraterna i mycket av sin framtoning det andra stora partiet – Moderaterna. Kan man lita på ett parti som så offrar sin själ? Folkpartiet Liberalerna då? Vad vill de idag? Det är mest skolan och NATO-anslutning och en tredje pappamånad som vi känner från det som skulle vara det mest liberala partiet.

Det jag framför allt gillar hos Kristdemokraterna är den starka betoningen på människans unika och okränkbara värde. Gör inte alla partier utom Sveriedemokraterna det? Jo, men den kristdemokratiska ideologin ställer sig i ännu högre grad än andra på de allra svagaste och mest utsattas sida. För de som inte har starka röster att själva kunna ropa på hjälp. Ett starkare socialt patos! Men det finns också en betoning på individuell frihet. 

Kristdemokraterna formar den största parlamentarikergruppen i EU-parlamentet – EPP. Det är ett av de större partierna i flera europeiska länder. Visste du att de pionjärer som bildade Kol- och Stålgemenskapen som det fredsprojekt som blev EG och sedan EU var – ja, just – kristdemokrater?

Nu är det dags för val till EU-parlamentet. Ta en titt på de kristdemokratiska toppkandidaterna Lars Adaktusson, Ebba Busch Thor och Michael Anefur! Jag slår gärna ett extra slag för Michael Anefur, Kristianstad! Vad sysslar han med? Jo, hans titel är Nationell hemlöshetssamordnare. Googla på dem! Ta också en titt på den här hemsidan: https://www.kristdemokraterna.se/VarPolitik/Korta-Svar-AO/EU/ Är det inte ett rimligt antagande att Kristdemokraterna kan nå minst 12 procent i EU-parlamenstvalet. Eller?

Hur som helst – gå och rösta i EU-parlamentsvalet! Det är viktigt med ett allmänt bra valdeltagande för att minimera resultatet för Sverigedemokraterna. Det är oroande hur mycket av högerpopulistiska, rasistiska influenser i Europa som vädrar morgonluft inför EU-parlamentet. SD-mandat till EU-parlamentet bidrar till att stärka den rasistiska gruppen. Det vill vi väl inte?

Kommentera gärna!

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu