Apr
03
2014

husets förnyelse – etapp II, III och IV

I somras lade vi om taket på vårt hus. Det var första och mest välbehövliga etappen på vår förnyelse av huset från anno 57. Etapp II omfattar uppfräschning av de invändiga ytorna. Vi planerade från början att måla och tapetsera, byta innertak i alla utrymmen utom sovrummen och det relativt nyrenoverade badrummet och att byta golv i köket och allrummet. Vi har ändrat oss vad gäller innertaken. Det blir inte så mycket bättre om vi byter befintliga innertak  mot något nytt. Att måla taken och byta taklister kommer att  bli bra, kanske minst lika bra som att byta till något nytt.

Allrum och kök ska få nytt golv. Eftersom den ursprungliga ekparketten i vardagsrum och sovrum ska behållas, vill vi ha ett matchande ekgolv i övriga utrymmen. Det ska bli en enstavig ekparkett. Jag hade fantiserat om att lägga ett massivt ekgolv, men har insett att det blir omständigt att lägga och svårt att få tätt och fint. Så det blir en parkett, men en enstavig. Lättare att lägga och dessutom billigare än massiv ek.

Vi ska också göra något åt köket. Det är som vi tror från 80-talet och behöver förnyas. Skåpstommarna är trots åldern i bra skick, så funderingarna har funnits på både en delvis renovering med utbytta eller lackerade luckor och en ny bänkskiva. Men vi vill ha en ny spishäll och separata ugnar. Då behövs ett nytt bänkkskåp för spishällen där spisen nu står och ett nytt, bredare högskåp som kan härbärgera ugnarna i arbetshöjd. Så funderingarna på ett helt nytt kök känns mer vettigt när allt det tas med i beräkningarna. På golvet mellan skåpen i det U-formade köket tänkte vi oss ett klinkergolv som är tåligare i ett kök än den ekparkett som ska läggas.

Etapp III av husrenoveringen handlar om ny garageport och därigenom viss förnyelse av gaveln ut mot gatan. Den tillbyggda sidobyggnaden med snedtak innehållande garaget har ganska låg takhöjd på den lägre sidan, eftersom taket sluttar mot längssidan.  Därför skulle en vanlig garageport som hissas upp i taket ha svårt att få plats. Då passar det bättre med en så kallad sidoskjutsport.  Det är en liggande port som rullas in åt sidan istället för upp i taket. Den inskjutna dörren mellan husknuten och garageporten ska bort, så att fasaden blir rak hela vägen från husets gavel och ut till garagets knut. En ny, fräsch och förhoppningsvis välfungerande garageport kommer också att snygga upp ”framsidan” mot gatan.

Etapp IV gäller uterummets framsida ut mot vår uteplats. På den fem meter breda framsidan finns två stora fönster, ett på var sida om en sliten dubbel, helglasad altandörr. Vi tänkte oss att byta ut den kärvande dörren och fönstren på den sidan med aluminiumramade glaspartier som är skjutbara åt sidan. Vi vill gärna ha glaspartier som har bra isoleringsegenskaper för att öka tidsperioden då uterummet kan nyttjas. Året om kanske? Förutom att radera ut en del av gränsen mellan uteplats och uterum så kommer även det här att snygga upp huset en hel del. Och uterumsfasaden om hörnet ska förhoppningsvis målas om också under sommaren som kommer.

Återkommer med mer detaljer snart.

 

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu