Apr
12
2012

Garaget

Garaget är ett viktigt utrymme i anslutning till bostaden. Om man har bil, förståss. Tycker jag. Men garaget är bra inte bara för bilförvaring utan också för förvaring av verktyg och redskap, skidor och cyklar och mycket annat. Man ser ibland hur villaägares garage med tiden blir fyllda av cyklar, hammokar, gamla badkar och massor av annat, så att garaget degraderas till att bli ett förråd med garageport.

Att ha garage brukar höra till villaägandets fördelar. Men jag har garage, trots att jag bor i ett flerfamiljshus. Vår förträffliga bostadsrättsförening har ett antal garage för uthyrning till de som har stått några år i kö. Det är inte dumt! Där har jag en gammal bil som jag hoppas en gång ska vara färdigrenoverad. Där finns också massor av andra saker, trots att det är ett begränsat utrymme. Jag har en arbetsbänk och några gamla köksskåp på väggen längst in. Garaget fungerar också som hushållets verkstad. Här fixas cyklarna till när de behöver service. Hit ska köksstolarna och lägenhetens dörrar när de ska målas om. Jag bytte till sommardäck på bilen idag. Det gjordes vid garaget, där jag har domkraft och andra verktyg. Och där förvaras sommar- respektive vinterhjulen när de inte används. Det är ett varmgarage, så det går bra att hålla till där även på vintern. En begränsning dock, förutom av väggar och tak, är att det finns en lägenhet rakt ovanför garaget. Så kompressorn eller vinkelslipen – eller annat som låter mycket – kan inte användas riktigt när som helst. Bra grannrelationer känns också viktigt!

Jag brukar ibland roa mig med att titta på Hemnet. En populär surfsysselsättning har jag förstått. Man kan ju drömma! Jag tittar efter villor med bra garage. Och förvånas över hur många bostadsbeskrivningar inte ens upplyser om hur det är med garage, car-port eller parkeringsplats. Och nämner man att det finns garage är det sällsynt att man informerar om ifall det är varmbonat eller inte. Skärp er där! ni fastighetsmäklare. I mitt planerande för ålderdomen efter karriärens slut, finns konkreta funderingar på att hitta ett bra, varmbonat och rymligt garage med tillhörande bostadshus. När jag så småningom blir pensionär kommer vi att söka oss bort från Stockholms dyra närhet där villapriserna är sanslöst höga, för att hitta en bra bostad (förlåt garage!) på någon annan ort där man får boende till sansat pris. Det brukar ju vara en rörele åt andra hållet, från villan man bott i stor del av livet till lägenhet på ålderns höst. Mina planer är motsatt riktning, från lägenhet till villa med garage. Det är där- i garaget – jag ser mig finnas på dagarna när jag är gammal. Mer gammal än nu. Bara jag får ha förmånen att vara frisk. Mitt alternativ till att mata duvor i parken.

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu